Nové trendy v regulácii bankového sektora - Bratková, Nina
Regulácia bankového sektora prechádza významnými zmenami od vypuknutia ostatnej finančnej krízy a je zatiaľ otázne, či nové prvky dokážu dostatočne zabezpečiť lepšiu stabilitu bankového sektora. Autorky sa v príspevku venujú otázkam potencionálneho nahradenia ratingu banky stresovými testami, ako aj niektorým prvkom makroprudenciálnej regulácie, ktorá má zabezpečiť lepšiu stabilitu bankového sektora tak, že bude predchádzať systémovým rizikám. Jedným z takýchto prvkov je aj proticyklický kapitálový vankúš navrhovaný Bazilejským výborom pre bankový dohľad.