Africká integrace: od panafrikanismu k subregionalismu (a zpět?) - Piknerová, Linda
Prvé pokusy o panafrikanizmus. Založenie Organizácie africkej jednoty v r. 1963 - inštitucionálna podoba myšlienok panafrikanizmu. Nástup regionálnej spolupráce a oživenie panafrikanizmu. Antagonistické vzťahy a iné problémy medzi členskými krajinami. Nové nástroje spolupráce - priestorové iniciatívy a rozvojové koridory. Jeden z najznámejších rozvojových koridorov - koridor Maputo. Postupné ekonomické oživenie a prepojenie jednotlivých častí afrického kontinentu. Bez ekonomického rastu nie je politická jednota.