Vývoj smerovania energetických projektov Ruska ovplyvnený diverzifikáciou svojich odberateľov - Kašťáková, Elena, 1974-
Energetická politika Ruska. Hlavné ciele energetickej politiky Ruska. Diverzifikácia odberateľov energetických surovín Ruska. Rusko-čínska spolupráca. Projekty South Stream a Nord Stream. Plynovod Nabucco - strategický projekt Európskej únie. Skupovanie energetických aktív v susedských krajinách.