Potreba istoty, či otvorenosť zmenám? (K etickej koncepcii R. Rortyho) - Bohunická, Lenka
Reflexia niektorých aspektov neopragmatického konceptu R. Rortyho, ktoré sa vzťahujú k morálnej problematike. Antidualistická pozícia, ktorú Rorty zastáva, znamená prekonanie tradičného filozofického zdôvodňovania metafyzického základu morálnych princípov a noriem. Preto možnosť morálneho pokroku nespája so zdôvodňovaním abstraktných princípov, ale vidí ju v možnosti zvyšovať citlivosť, ako schopnosť tolerancie, vnímavosti k názorom iných, ochotu počúvať, spoliehať sa skôr na presviedčanie než na silu. Rortyho pozícia predstavuje významnú inšpiráciu pre rekonštrukciu miesta a možností morálky v situácii dnešného človeka.