Politické, socio-ekonomické a kultúrne faktory demokratizácie - Holzerová, Petra
Počet štátov s demokratickým režimom sa zvyšuje od polovice sedemdesiatych rokov, kedy došlo k pádu autoritárskych režimov v južnej Európe a demokracia sa postupne stáva univerzálnou hodnotou. Faktory, ktoré ovplyvňujú tieto procesy sú predmetom výskumu vedcov zaoberajúcich sa danou problematikou. Prezentácia konceptualizácie a kategorizácie jednotlivých teórií s cieľom vytvoriť metodologický rámec pre výskum vnútorných faktorov demokratizácie. Vymedzenie základných politických, socio-ekonomických a kultúrnych faktorov, ktoré majú pozitívny a negatívny vplyv na vznik a udržanie demokracie.