Teórie analyzujúce priame investície pochádzajúce z rozvojových krajín - Szikorová, Nóra
Analýza motívov firiem pochádzajúcich z rozvojových krajín investovať v zahraničí na základe jednotlivých teórií, venujúcich sa tejto problematike. Prvé teórie vychádzajú z komparatívnych výhod jednotlivých štátov. Neskoršie teórie aplikujú motívy platné pre hospodársky vyspelé ekonomiky aj na rozvojové. John Dunning sa snažil o vytvorenie všeobecne platnej teórie a zjednotenie predchádzajúcej názorovej rozmanitosti vo svojich publikáciách. Aplikáciou Dunningových teórií sa zaoberali neskorší ekonómovia. Empirické štúdie niektorých štátov jeho teórie potvrdili, sú však prípady, keď jeho teória nie je aplikovateľná. Teórie Yeunga a Ozawu ponúkajú alternatívny pohľad k Dunningovej teórii OLI na motívy investovania firiem z rozvojových krajín. Vysvetlenie investícií z rozvojových do hospodársky vyspelých krajín však stále zostáva predmetom ďalšieho skúmania.