How important is the adverse feedback loop for the banking sector? - Geršl, Adam
Procyklické správanie bánk sa za určitých podmienok môže prejaviť v tzv. nepriaznivej slučke, kedy banky v reakcii na ekonomický pokles znížia aktíva a tým aj úverovanie ekonomiky s cieľom udržať požadovanú kapitálovú primeranosť. To však negatívne ovplyvní ekonomický výkon a spätne dopadne na banky napr. vo forme vyšších úverových strát. Simulácia tohto efektu bola realizovaná na príklade Českej republiky a výsledky ukazujú že efekt nepriaznivej slučky môže za určitých podmienok zohrávať významnú úlohu.