Len veľmi málo štátov v minulosti neprežilo bankrot - Bačišin, Vladimír
Analýza príčin nesplácania dlhov štátmi v diele autorov Carmen Reinhart a Kenneth Rogoffa - Časy sa menia: osem stroročí finančných pochabostí. Default štátov v 19.-20. storočí: Rakúsko, Španielsko, Grécko, štáty Latinskej Ameriky, Rusko. Devalvácia národnej meny v zadlžených štátoch. V roku 1997 bolo v stave defaultu 37 krajín sveta. Najväčšia katastrofa - default Argentíny v roku 2001. Neexistuje veľa významných ekonomík, ktoré by ani raz nevyhlásili default.