Patenty zneužívajú veľké firmy na blokovanie konkurencie - Kardoš, Peter
Štatistika Európskej komisie o využívaní patentu podľa veľkosti podniku. Podniky využívajú patenty na svoju vlastnú výrobu. Veľké podniky poskytujú licencie len minimálne. Malé podniky využívajú licencie. Viac ako pätinu patentov vlastnia veľké podniky len za účelom blokovania konkurencie, teda reálne nie sú využívané.