Implementácia faktorovej analýzy v Du Pontovej rovnici - Jenčová, Sylvia
Možnosti využitia elementárnych metód modelovania a kvantifikácie vplyvu determinujúcich činiteľov v oblasti finančno-ekonomickej analýzy ako nástroja finančného manažmentu podnikov. Matematicko-štatistické metódy vychádzajú spravidla z údajov dlhších časových radov. Slúžia predovšetkým k posúdeniu determinantov a faktorov vývoja a k určeniu kauzálnych závislosti a väzieb. .Pre pyramídovú sústavu ukazovateľov je typická existencia určitého základného syntetického indikátora, ktorý je postupne dekomponovaný na dielčie, analytické metriky, ktoré potom vytvárajú pyramídu s niekoľkými vetvami a niekoľkými stupňami. Na zistenie vplyvu determinizujúcich činiteľov na syntetický činiteľ existujú viaceré metódy, z ktorých najznámejšími sú metóda reťazového dosadzovania, metóda logaritmická, metóda funkcionálna a integrálna metóda.