Manažérsky prístup v marketingu prostredníctvom koncepcie Kaizen - Teplická, Katarína
Kaizen, postup kontinuálneho zlepšovania aktivít v podniku vrátane marketingových činností. Výhody, ktoré prináša tento japonský systém a ktoré sa premietnu aj do oblasti starostlivosti o zákazníka.