Európsky parlament: Kritika a zodpovednosť - Pavlovič, Branislav
Úloha Európskeho parlamentu. Európsky parlament, pravdepodobne jediný parlament na svete s významnými legislatívnymi a rozpočtovými právomocami, ktorý je nerozpustiteľný. Mechanizmus skladania účtov, ktorý je súčasťou nástrojov parlamentnej formy vlády - rozpustenie parlamentu a predčasné voľby, zatiaľ na úrovni EÚ neexistuje. Európsky parlament v rovine strážcu práv občanov a demokracie aj na národnej úrovni. Zakotvenie možnosti, aby aj Európsky parlament niesol za vlastné návrhy bezprostrednejšiu politickú zodpovednosť.