Krátkodobý vplyv rozpočtových vzťahov s EÚ na slovenskú ekonomiku - Labaj, Marián
S členstvom Slovenska v Európskej únii úzko súvisí aj naša spoluúčasť na realizácii politík EÚ a prepojenosť domácich a európskych verejných financií. Príjmy SR tak predstavujú z pohľadu rozpočtu EÚ výdavky na realizáciu vlastných politík v členskom štáte. Aktuálne najvýznamnejšími príjmami SR sú výdavky EÚ na politiku súdržnosti a spoločnú poľnohospodársku politiku. Na druhej strane významnú časť zdrojov Slovensko odvádza do spoločného rozpočtu EÚ. Uvedené vplýva na ekonomiku a postupnou akceleráciou čerpania štrukturálnych fondov naberá tento vplyv na význame.