Vojenský úpadok USA na začiatku 21. storočia - Škvrnda, František
Narastajúci odpor voči USA v Afganistane a Pakistane. Iracká vojna: stotisíc obetí, rozvrátená krajina. Zhruba polovica obetí teroru pripadá na Irak. Líbya: 50-tisíc obetí, 1,3 milióna utečencov. Fungujúca multipolarita pre bezpečnejší svet.