Meranie rizikovosti kapitálového trhu - Kmeťko, Miroslav, 1969-
Teória portfólia používa štatistickú metódu - smerodajnú odchýlku na meranie rizikovosti kapitálového trhu. Smerodajná odchýlka meria ako sa odchyľujú zmeny v cenách od priemernej hodnoty. Možné je ju použiť na predpovedanie výnosov do budúcnosti. Sledovanie zmien volatility je možné buď vlastnými výpočtami alebo prostredníctvom zmien hodnôt Chicago Board Options Exchange Volatility Indexu (VIX index).