Je udržitelný rozvoj slučitelný s ambicemi rozvojových zemí? - Nováček, Pavel
Tri základné prístupy k rozvoju spoločnosti. Teória závislosti /alebo teória jadra a periférie). Vplyv geografických a environmentálnych faktorov. Kulturologický prístup k rozvoju. Udržateľný rozvoj ako východisko zo súčasných globálnych problémov. Kľúčová otázka pri hľadaní scenára vývoja dnešných rozvojových krajín a ich vzťahu k industriálnym krajinám.