Marx, marxistická sociológia a svet na začiatku 21. storočia - Škvrnda, František
Globálna kríza na začiatku 21. storočia a nové, silné podnety k úvahám na tému úpadku Západu a ním vytvoreného kapitalizmu. Zosilňovanie tendencií pôsobenia deštruktívneho charakteru kapitalizmu. Nespokojnosť s vývojom súčasnej kapitalistickej spoločnosti. Marx, marxizmus a marxistická sociológia v historických premenách ich interpretácie. Náčrt sociologických myšlienok Karola Marxa v makrohistorickej a makrosociálnej perspektíve. Vybrané problémy marxistickej sociologickej interpretácie spoločnosti a sveta na začiatku 21. storočia.