Teoretické prístupy k harmonizácii práce a rodiny - Poláčiková, Zuzana
Analýza teórií zaoberajúcich sa tým, ako čo najúspešnejšie harmonizovať prácu a rodinu, ktoré vznikli v 50. rokoch 20. storočia – model špecializácie rolí matky a otca podľa Talcott Parsonsa a model sekvenčnej zamestnanosti matiek, ktorý predstavili Alva Myrdal a Viola Klein. Vzhľadom na vzrastajúcu zamestnanosť žien po druhej svetovej vojne, vzťah medzi zamestnaním a rodinou sa stal ústredným bodom výskumu a politických analýz. Výskum zameraný na nárast počtu matiek na trhu práce ako aj na zvýšenie počtu rodín s oboma pracujúcimi rodičmi, poukazoval na konflikt medzi rodinou a trhom práce.