Principy tvorby efektivního motivačného systému - Jelínková, Hana
Zatiaľ čo v minulosti tvorila základná mzda väčšinu z celkového balíčka odmeňovania a bonusy boli vnímané ako niečo naviac, dnes tvorí základná mzda iba menšiu časť celkovej odmeny a stále väčší dôraz sa kladie na výkonové odmeňovanie, a to predovšetkým na dlhodobé. Význam a efektívnosť dlhodobých motivačných plánov.