Fenomén text v službách lingvistiky - Mandelíková, Lenka
Význam a dôležitosť jazyka a reči.Teoretické vymedzenie jazykovej a komunikačnej kompetencie. Štruktúra a makroštruktúra textu, ktorej náročnosť vyplýva za samotného textu. Na jednotu a celistvosť textu má vplyv kompozičná organizácia textu a usporiadanie jeho jednotlivých prvkov, ktoré zodpovedajú príslušnému druhu textu. Z vecného hľadiska sa približuje čitateľovi text ako zmysluplný a komplexný celok, pričom cieľom je poukázať na opodstatnenie textovej koherencie, ktorá sa považuje za hierarchicky najdôležitejšiu podmienku textu.