Ekonomický rast v jeho doterajšej štruktúre nevytvorí predpoklady pre rast zamestnanosti - Morvay, Karol, 1973-
Pre minulý ekonomický rast bolo typické, že pozitívny vplyv na zamestnanosť sa dosahoval len pri veľmi vysokom tempe ekonomického rastu. Keďže dosahovanie potrebných veľmi vysokých temp rastu ekonomiky je v budúcnosti nepravdepodobné, spoločnosť bude potrebovať taký ekonomický rast, ktorý aj pri svojom nižšom tempe prinesie pracovné miesta.