Účtovanie opravných položiek a ich vykazovanie v konsolidačnom balíku MF SR - Wittgruberová, Adriana
Opravné položky sú upravené v zákone č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon“) ako spôsob vyjadrenia reálnej hodnoty majetku. Podľa § 26 zákona sa prostredníctvom opravných položiek upravuje ocenenie majetku v tom prípade, ak reálna hodnota majetku je nižšia ako jeho účtovná hodnota. Povinnosť účtovať o opravných položkách vznikla účtovným jednotkám štátnej správy a samosprávy od 1. 1. 2008 v súvislosti s novou metodikou účtovania vo verejne správe.