Vybrané problémy formovania sociológie bezpečnosti - Škvrnda, František
Vybrané problémy formovania sociológie bezpečnosti v kontexte meniaceho sa charakteru sociálneho fenoménu bezpečnosti od druhej polovice 20. storočia. Stručný náčrt zmien v spoločenskom živote a vývoji, ktoré viedli k potrebe hľadania nového pohľadu na bezpečnosť. Vývoj názorov na bezpečnosť v dejinách sociológie. Vybrané otázky teoreticko-metodologického kontextu formovania sociológie bezpečnosti v súčasnosti s dôrazom na procesy po rozpade bipolarity v medzinárodných vzťahoch a ich súvislosti.