Zápas Palestínčanov o medzinárodné uznanie (1971 – 1974) - Michaľák, Tomáš
Po strate jordánskych pozícií v roku 1970 sa ťažisko palestínskej aktivity presunulo do južného Libanonu, kde v oblasti pohoria Hermon boli pre partizánsky boj priaznivé prírodné podmienky. Slabosť libanonských štátnych inštitúcií, sympatie a podpora niektorých libanonských frakcií palestínskemu odboju a tiež podpora zo strany niektorých arabských štátov umožnili Palestínčanom vybudovať v Libanone (podobne ako pred tým v Jordánsku) štát v štáte s palestínskou kontrolou utečeneckých táborov, autonómnymi sídlami všetkých významnejších palestínskych organizácií v Bejrúte a rozsiahlou infraštruktúrou a opevneniami na juhu Libanonu. Palestínske prepadové skupiny podnikali výpady cez izraelské hranice alebo ostreľovali Izrael raketami. Avšak počet konvenčných partizánskych operácií po jordánskej občianskej vojne výrazne klesol. A tak frustráciu z porážky v Jordánsku ešte znásobil pocit nemohúcnosti upriamiť pozornosť sveta na nespravodlivosť, ktorú Palestínčania prežili. Bolo treba hľadať nové spôsoby ako ďalej bojovať za palestínsku vec.