Uplatňovanie Balanced scorecard pri predaji produktu cestovnej kancelárie - Šebová, Elena
Charakteristika Balanced scorecard. Výsledky dotazníkového prieskumu v dvoch vybraných cestovných kanceláriách. Ukazovatele zákazníckej prespektívy. Vzťahy so zákazníkmi. Požadované vlastnosti nakupovaných služieb. Imidž a povesť cestovnej kancelárie. Ciele cestovnej kancelárie.