Vzdelávanie ako aspekt zvyšovania kvality života spoločnosti - Orbánová, Darina
Kvalitu života meriame rôznymi ukazovateľmi, napr. ukazovateľom Indexu ľudského rozvoja. Jednou z jeho zložiek je priemerný stupeň dosiahnutého vzdelania. Autorka sa venuje problému migrácie obyvateľstva a jeho vzdelanostnej úrovni. Integrácia migrantov do systému vzdelávania je podmienkou ich neskoršej ekonomickej integrácie. Autorka vychádza z podmienok Nemecka, ale tieto problémy môžu byť o niekoľko rokov spoločné pre všetky krajiny EÚ.