<The> English language in network society - Vehnerová, Eva
Dominantné postavenie anglického jazyka v modernej sieťovo-prepojenej spoločnosti. Sofistikovaná informačná a komunikačná technológia napomohla k enormnému rozšíreniu angličtiny, ktorou teraz hovorí približne jedna štvrtina celého ľudstva. Počiatky tohto javu možno hľadať jednak v dedičstve britského imperializmu, teda rozširovania anglického jazyka v britských kolóniách ako aj v povojnovom dominantnom postavení USA v celosvetových udalostiach. Angličtina sa tak stala dorozumievacím jazykom v medzinárodnej politike, v obchode, vede a diplomacii. Predovšetkým je dnes angličtina dorozumievacím jazykom v počítačovej a globálnej komunikácii a ľudia sa ju učia preto, aby vedeli komunikovať aj mimo svojej lingvistickej komunity.