Sociálno-ekonomické dopady ozbrojených konfliktov na západnom Balkáne - Gabrielová, Petra
Sociálno-ekonomický dopad ozbrojených konfliktov na západnom Balkáne, ktoré prebiehali v 90-tych rokoch 20. storočia v juhovýchodnej Európe v súvislosti s rozpadom bývalej Juhoslávie. Historický vývoj regiónu západného Balkánu od samotného vzniku Juhoslávie, cez postavenie krajiny v období studenej vojny až po rozpad mnohonárodnej Juhoslávie a následné vojnové konflikty, ktoré vypukli v súvislosti so vznikom nových nezávislých štátov. Dopad týchto historických súvislostí na ekonomiku a obyvateľstvo bývalej Juhoslávie. Dôraz je kladený tak na základné ekonomické ukazovatele (HDP, nezamestnanosť, inflácia, verejný dlh), ako aj na kľúčové faktory a hlavné dôsledky sociálnej krízy (kríza hodnôt, migrácia, chudoba,...)