Vplyv EÚ na vývoj vzťahov medzi Srbskom a Kosovom po jednostrannom vyhlásení nezávislosti - Holzerová, Petra
Genéza kosovského konfliktu a kroky, ktoré predchádzali jednostrannému vyhláseniu nezávislosti. Analýza troch udalostí, ktoré sú považované za prejav podrobenia záujmov v Kosove cieľu napredovať v procese európskej integrácie. Napriek pozitívnemu vplyvu, ktorý Európska únia má na normalizáciu vzťahov s Kosovom, vyriešenie napätej situácie a prípadné uznanie nezávislosti Kosova zo strany Srbska autorka považuje v súčasných podmienkach za nereálne, nakoľko objektívnou prekážkou nie je len nedostatok politickej vôle, ale aj verejná mienka.