Kvalita alebo kvantita v prípade malých štátov? - Rusiňák, Peter, 1985-
Spôsoby, akými sa malé štáty v podmienkach svetovej politiky a ekonomiky etablujú v chápaní teoretikov a politických elít na domácej a zahraničnej politickej scéne. Autor taktiež poukazuje na významné postavenie fenoménu malého štátu a jeho sociálno-ekonomických a bezpečnostných aspektov fungovania v prostredí Európskej únie operujúcej pod Lisabonskou zmluvou. Vyzdvihuje Teóriu veľkosti štátu v EÚ Baldura Thorhallssona ako základný rámec pre výskum malých štátov v prostredí EÚ v súčasnosti.