Economic Voting Behavior and the Political Right-wing (Empirical Evidence from the Slovak Republic) - Domonkos, Štefan
Analýza intenzity vplyvu zmien cenovej hladiny vyjadrenej indexom spotrebiteľských cien a nezamestnanosti na preferencie pravicovo a ľavicovo orientovaných politických subjektov v SR. Vykonaná regresná analýza potvrdzuje, že rozhodnutia politickej ľavice nie sú determinované ekonomickými zmenami. Tento výsledok podporuje aj fakt, že volebné preferencie ľavicovo orientovaných politických strán ostali nezmenené počas obdobia rokov 2006 – 2008, aj keď sa index spotrebiteľských cien a nezamestnanosti menili. Na druhej strane, voliči pravicovo orientovaných politických strán sú výrazne citlivejší na zmeny cenovej hladiny a nezamestnanosti. Tento výskum odhaľuje nový a nečakaný rozdiel medzi voličmi pravice a ľavice v SR. Ďalej, sa zaoberáme otázkou čoraz vyššej úrovne unifikácie monetárnej a fiškálnej politiky v Európskej únii. Politické strany, ktoré majú voličov senzitívnych na zmeny ekonomického prostredia sa dostávajú do nevýhody oproti politickým stranám, ktorých voliči sú indiferentní voči zmene ekonomického prostredia, nakoľko ich preferencie sú determinované faktormi ktoré môžu ovplyvniť menej ako v minulosti.