Proces globalizace a jeho vliv na evropský trh práce - Palíšková, Marcela
Globalizácia práce zásadne mení pracovné trhy. Presun výroby s nízkou pridanou hodnotou z priemyslovo vyspelých krajín do krajín s lacnou pracovnou silou a celkovo nižšími nákladmi vstupov. Nové členské krajiny EÚ disponujú v súčastnosti konkurenčnou výhodou, ktorá vyplývá z priaznivej kombinácie produktivity práce a nákladov. Rast nákladov práce v týchto krajinách (zvlášť tlak na zvyšovanie miezd, ale aj vplyv ďalších faktorov) však v budúcnosti pravdepodobne povedie k zmenšovaniu tejto konkurenčnej výhody. Znalosti, úroveň dosiahnutého vzdelania a jeho kvalita sa stávajú rozhodujúcimi faktormi ekonomického rastu a konkurencieschopnosti. Dôležitý je tiež súlad ponuky kvalifikovaných pracovníkov s potrebami pracovného trhu.