Vývoj počtu společností řízených z daňově výhodnějších oblastí - Ředinová, Hana
Vývoj počtu českých a slovenských obchodných spoločností, ktoré zmenili svoje sídlo z daňových dôvodov do oblastí nazývaných ako tzv. daňové raje, daňovo výhodnejšie jurisdikcie alebo offshore jurisdikcie, a to v sledovanom období 2008-2011. Z dotazníkového výskumu vyplýva, že u českých i slovenských respondentov prevláda nechuť meniť svoje sídlo do zahraničných oblastí z dôvodu daňových úspor.