Sadzby DPH vo vybraných krajinách - Viglašová, Zuzana
Členské štáty EÚ si určujú sadzby DPH samostatne, ale štandardná sadzba používaná na dodanie a dovoz tovaru alebo služieb musí byť rovnaká v zmysle zachovania neutrality. V roku 1992 bola prijatá direktíva zavádzajúca systém minimálnych sadzieb. Direktíva stanovila, že od 1. januára 1993 je štandardná sadzba iba jedna a musí byť minimálne 15 %. Členské štáty však môžu používať buď jednu alebo dve znížené sadzby vo výške minimálne 5 %. Znížené sadzby môžu byť uplatnené na obmedzený zoznam tovarov a služieb, a naopak boli zrušené vyššie sadzby na luxusné tovary. Tieto sadzby sú platné aj v súčasnosti a ich revízia sa uskutočňuje každé dva roky.