Kľúčové faktory pôsobiace na kvalitu v prostredí železničného prepravného reťazca - Majerčáková, Eva
Rozvoj spoločnosti a jej trvalo udržateľný charakter nie je možný bez realizácie dopravnej politiky, ktorá zabezpečí jej trvalo udržateľný rast. Trvalo udržateľný rozvoj je aj hlavnou myšlienkou dopravnej politiky Európskej únie, pričom dôraz je kladený na synergické efekty jednotlivých druhov dopravy využívané v kontexte Európy s možnosťou ich vzájomného prepájania s cieľom optimalizovať dopravu tovaru, ľudí a poskytovaných služieb, zaistenie trvalého rozvoja efektívnej, ekologickej a bezpečnej dopravy. Táto úloha je v období najhoršej ekonomickej krízy na konci dvadsiateho storočia zvlášť naliehavá pre európskych železničných operátorov, ktorí čelia dlhodobej finančnej, ekonomickej, politickej i hospodárskej recesií.