Teória účtovníctva alebo účtovníctvo ako vedná disciplína - Pakšiová, Renáta, 1974-
Zhromažďovanie, spracovanie a poskytovanie relevantných účtovných informácií, potrebných na vyhodnocovanie ekonomickej situácie subjektov. Rozvoj informatizácie a nové spôsoby zaznamenávania a vyhodnocovania účtovných skutočností, ktoré sú predmetom účtovníctva.