Relevantnosť ekonomickej teórie regulácie v kontexte súčasného ekonomického vývoja - Čaplánová, Anetta, 1967-
Ekonomická teória regulácie ako jedna z koncepcií rozpracovaných teóriou verejnej voľby. Ekonomická teória regulácie s využitím ekonomickej analýzy vychádzajúcej z neoklasického prístupu poskytuje vysvetlenie, prečo prijímané regulačné pravidlá často nie sú v súlade s kritériom ekonomickej efektívnosti, resp. maximalizáciou spoločenského blahobytu. Uvedený prístup je relevantný aj pri vysvetlení regulačných opatrení zameraných na riešenie súčasnej krízy v eurozóne.