Výsledok hospodárenia ako ukazovateľ merania a hodnotenia výkonnosti podniku podľa slovenskej právnej úpravy - Kaľavská, Anna
Výsledok hospodárenia (zisk alebo strata) je jedným z významných ukazovateľov merania a hodnotenia výkonnosti podniku, pretože vyjadruje úspešnosť a efektívnosť jeho činnosti, a to predovšetkým vo vzťahu k vloženému kapitálu. Výsledok hospodárenia predstavuje efekt priebehu kolobehu majetku ocenený v peňažných jednotkách a vyjadruje, či majetok vložený do podnikania vo forme vstupov je väčší alebo menší ako ocenené výkony vo forme výstupov. Na základe analýzy vývoja výsledku hospodárenia v čase a porovnaním jeho výšky a miery s konkurenčnými podnikmi môžu používatelia účtovných informácií, najmä vlastníci a potenciálni investori, zhodnotiť úspešnosť činnosti podniku v danom období a predikovať jeho budúci vývoj. Výsledok hospodárenia ako výstupný údaj z účtovných výkazov sa zároveň stáva vstupným údajom pre finančnú analýzu podniku, predovšetkým pre výpočet rôznych druhov rentability a niektorých ukazovateľov trhovej hodnoty, resp. kapitálového trhu, ako napr. ukazovateľa EPS (Earnings per Share) alebo P/E ratio (Price to Earnings Ratio).