Dlhá a pomalá cesta Islandu do Európskej únie - Mišík, Matúš
Globálna ekonomická kríza v Islande. Európska únia vnímaná ako možné východisko z kritickej situácie. Oficiálna prihláška do EÚ podaná v roku 2009. Nezávislý Island. Banky a tvrdá realita. Prudký pokles hodnoty islandskej koruny a debaty o zavedení eura ako národnej meny. Spomalenie prístupových rokovaní s EÚ. Problematická téma vysporiadania záväzkov Islandu voči Veľkej Británii a Holandsku. Konflikt o kvóty na lov makrel v Severnom mori.