Benátky dobyli svet obchodovaním - Záborský, Ján
Benátska republika a jej dedičstvo, ktoré prežilo do dnešných dní - účtovníctvo, bankovníctvo či fungovanie firiem. Zameranie celého mesta na obchod. Commenda - zárodok firmy, ako ju poznáme. Dva základné druhy dohôd v commende. Rozvoj bánk, vznik prvých úverových zmlúv. Benátčania ako prví v používaní arabských číslic. V závere 15. storočia Benátky na konci svojho úspešného obdobia, nástup Florencie.