Sociálny štát v podmienkach dlhovej krízy eurozóny - Pavelka, Ľuboš, 1962-
Finančná kríza v roku 2008, následná hospodárska recesia od roku 2009 a výrazné zvýšenie verejných dlhov a oslabenie sociálnych funkcií ekonomík. Monetárna politika a inflácia. Ekonomické dôsledky inflácie podľa P. Samuelsona. Odhad vplyvu inflácie na zvýšenie cenovej hladiny v ekonomike. Výška verejných dlhov ekonomík v pomere k HDP (2011). Vládne príjmy a výdavky vo vzťahu k HDP (2011). Ukazovatele sociálnej úrovne štátu. Sociálna diferenciácia v spoločnosti. Posudzovanie chudoby.