Vzrastajúci význam štátnych spoločností v ropnom priemysle - Hlušková, Tatiana, 1987-
Rastúca dôležitosť štátnych spoločností v ropnom priemysle, vyplývajúca z vlastníctva väčšiny svetových rezerv a finančnej podpory od vlád ich domácich krajín. Osobitné postavenie majú čínske spoločnosti, na ktoré pripadá približne polovica hodnoty transakcií uskutočnených štátnymi ropnými spoločnosťami. Vytváranie strategických aliancií medzi štátnymi a súkromnými ropnými spoločnosťami, príčiny.