Ekonomické systémy v 21. storočí - Ščepánová, Petra
Príspevok skúma vplyv jednotlivých typov ekonomických systémov na inovačnú schopnosť ekonomík meranú globálnym inovačným indexom. Kategorizácia ekonomických systémov vychádza z práce F. Pryora, ktorý aplikuje zhlukovú analýzu na štáty OECD s využitím štyridsiatich inštitucionálnych indikátorov a využíva tak rozdelenie ekonomických systémov do štyroch základných skupín: severské, anglo-saské, západoeurópske a juhoeurópske. Vplyv jednotlivých typov ekonomických systémov na inovačnú schopnosť ekonomických systémov môže byť vodítkom pri skúmaní výkonnosti a budúceho smerovania jednotlivých systémov.