Rodový aspekt v poisťovníctve - Janíková, Terézia
Sledovanie rozdielov medzi mužmi a ženami má veľký význam, či už z pohľadu záujmu mužov a žien o produkty finančného trhu a spôsobu rozhodovania, ako aj z pohľadu marketingovej stratégie poisťovní, tvorby a predaja produktov. Charakteristické vlastnosti mužov a žien, rozdielna averzia voči riziku a rodovo diferencované faktory rozhodovania sa o poistnom produkte. Rozdielna úmrtnosť mužov a žien a tiež rodový aspekt príčin smrti. Tieto skutočnosti sú zohľadnené v úmrtnostných tabuľkách, ktoré tvoria dôležitú základňu pre stanovenie cien produktov v životnom poistení.