[International economics - theory and policy] - Grančay, Martin, 1984-2024
Recenzia na deviate vydanie International Economics – Theory & Policy. Monografia pozostáva z dvadsiatich dvoch kapitol rozčlenených do štyroch častí. Prvá časť sa zaoberá teóriami medzinárodného obchodu od Ricardovho-Torrensovho princípu komparatívnych výhod až po nové teórie skúmajúce medzinárodný obchod v podmienkach nedokonalej konkurencie. Druhá časť predstavuje hlavné nástroje zahranično-obchodnej politiky štátov, hodnotí argumenty v prospech protekcionizmu a načrtáva niektoré aktuálne debaty o kontrovezných témach ako globalizácia, dodržiavanie pracovných a environmentálnych štandardov, rola Svetovej obchodnej organizácie a pod. V tretej časti sa rozoberá problematika menových kurzov a makroekonómia otvorenej ekonomiky. Posledná, štvrtá časť, skúma vývoj medzinárodných menových systémov a medzinárodné kapitálové trhy.