Implementácia vnútorného hodnotenia kapitálovej primeranosti v SR - Faltus, Slavomír
Vnútorný proces hodnotenia kapitálovej primeranosti prináša dva nové aspekty pohľadu na kapitálovú primeranosť - zavádza systém na hodnotenie a riadenie primeranosti vnútorného kapitálu samotnou bankou a zavádza do výpočtu kapitálovej primeranosti požiadavky aj nové riziká, ktoré nie sú súčasťou prvého piliera. Mnohé z týchto rizík banky v SR síce identifikujú, ale nekvantifikujú ich a nevytvárajú k nim kapitálovú požiadavku, prípadne používajú na ich vyčíslenie nevhodnú metodiku. Nedostatočnú implementáciu možno konštatovať aj z pohľadu nedostatočného splnenia kvalitatívnych predpokladov, najmä zavedenia ICAAP-u do rozhodovacích procesov.