Analýza vývoja spotrebných daní na Slovensku vo vybraných rokoch - Viglašová, Zuzana
V rámci reformy daňovej sústavy boli od 1. januára 1993 zavedené spotrebné dane, ktoré spolu s daňou z pridanej hodnoty nahradili dovtedy uplatňovanú daň z obratu a dovoznú daň. Pôvodná právna úprava spotrebných daní platná od 1. januára 1993 (zákon č. 213/1992 Zb. o spotrebných daniach v znení neskorších predpisov) bola od 1. januára 1994 nahradená zákonmi Národnej rady Slovenskej republiky upravujúcimi zdanenie tovarov podliehajúcich spotrebným daniam jednotlivo.