Faktory ovplyvňujúce rozhodovanie sa miestnych samospráv pri určovaní daňových sadzieb - Maličká, Lenka
Stanovovanie daňových sadzieb je však často ovplyvnené nielen ekonomickým vývojom v miestnej samospráve, ale aj vývojom v susedných samosprávach alebo politickým cyklom. Identifikácia interakcie v rozhodovaní sa volených predstaviteľov miestnych samospráv, pričom môže ísť o prejavy napodobňovania sa pri stanovovaní výšky daňových sadzieb miestnych daní. Emipirické štúdie najmä zahraničných autorov potvrdzujú to, že práve snaha o znovuzvolenie je hnacou silou pre napodobňovanie daňových sadzieb susediacich lokalít.