Vybrané zmeny v zákone o dani z príjmov po prijatí novely č. 395/2012 Z. z. - Mezeiová, Viera
Zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. bol s účinnosťou od 1. 1. 2013 novelizovaný zákonom č. 395/2012 Z. z., ktorý NR SR schválila na svojom zasadnutí dňa 4. 12. 2012. Cieľom väčšiny zmien, ktoré novela prináša, je prispieť ku konsolidácii verejných financií, či už napríklad obmedzením paušálnych výdavkov u živnostníkov, zavedením progresie pri zdanení fyzických osôb, zvýšením sadzby dane z príjmov právnických osôb a pod. Novela však obsahuje aj niektoré iné dôležité zmeny, ktoré si zaslúžia pozornosť ekonomickej verejnosti. Podrobný prehľad zmien, ktoré obsahuje novela ZDP v členení na problematiku zdanenia fyzických osôb, zdanenia právnických osôb a ostatných zmien.