"Clil" principles, skills and support strategies - Barboráková, Simona
Európska komisia publikovala zoznam kľúčových kompetencií potrebných pre celoživotné vzdelávanie a od tvorcov učebných plánov sa vyžaduje preniesť tieto požiadavky do jednotlivých predmetov. Tieto požiadavky napĺňa metóda CLIL, ktorá predstavuje vzdelávací prístup zameraný na jazykové i odborné vzdelávanie v jednom. Tento prístup sa stal silným nástrojom a motivačnou silou v procese vzdelávania a ponúka prirodzené prostredie pre jazykové vzdelávanie a zároveň vzdelávanie v odbore. CLIL vedie študentov k tomu, aby vnímali svoje štúdium v globálnom kontexte, aby prekročili hranice svojho jazyka a kultúry a tak sa stali bilingválnymi až multilingválnymi profesionálmi vo svojich odboroch. Hlavnou výhodou tejto metódy je to, že je orientovaná na obsah, čo zvyšuje motiváciu študentov.